Header Image
Home / Van zingen naar spreken

Van zingen naar spreken

Van zingen naar spreken is een liedbundel met cd waarin liedjes en werkvormen staan om samen met een kind te oefenen aan de spraak- en taalontwikkeling.
De bundel bevat twaalf verschillende liedjes ter bevordering van de spraak en taal, waarin elk lied gebaseerd is op een verschillende letter of lettercombinatie. Tevens staat er bij bijna elk lied een werkvorm beschreven, waarin u samen met het kind spelenderwijs nog eens aandacht kunt besteden aan diezelfde letter.

Opbouw van een lied
Ik heb rekening gehouden met verschillende letters of lettercombinaties en deze komen veel terug in het lied. Dit is belangrijk, omdat de betreffende letter of lettercombinatie, op deze manier spelenderwijs, veel kan worden geoefend (Thaut, 2008; Barker 1999). Door de verschillende woorden bij elkaar te zetten, ontstond er een thema en werd er een ‘verhaal’ gemaakt waarin deze kernwoorden voorkwamen. Elk verhaal kreeg een bepaald karakter. Wanneer de tekst erg spannend was, werd er gekozen voor mineur, omdat deze het spannende gevoel versterkt. Wanneer de tekst vrolijk was, werd de melodie in majeur geschreven, omdat majeur vrolijk klinkt. Elke lettergreep is telkens op een eigen toon geplaatst. Dit stimuleert de spraak en taal (Barker, 1999; de Bruijn, Hurkmans & Zielman, 2010).

Top