Header Image
Home / Muziekbegeleiding

Muziekbegeleiding

 

Muzactief maakt ook muziek voor/met individuen of groepen die gericht zijn op begeleiding en activiteit. Plezier beleving en ontspanning zijn dan belangrijk.

Muziekbegeleiding kan als ortho-agogische behandelvorm ingezet worden bij stoornissen die te maken hebben met een beperking. Een verstandelijke en/of meervoudige beperking of de beperking van iemand die chronisch ziek is of dementie heeft. Middels muziekbegeleiding kan aan verschillende doelen worden gewerkt bijvoorbeeld het lichaamsbesef of zelfredzaamheid vergroten. Plezier beleving en ontspanning zijn belangrijk. Muziek staat centraal en de muziek wordt als 'verleider' ingezet. Muziekbegeleiding kan vaak op langere termijn worden ingezet, zodat de cliënt, ook na het behalen van het doel, ondersteuning krijgt, waarna dit langzaam wordt afgebouwd wanneer de muziekbegeleider denkt dat de cliënt er klaar voor is.

Bij een toegepast concert of muziekactiviteit staan vooral plezier beleving en ontspanning centraal. Samen muziek maken of luisteren.
Voorbeelden van (aangepaste) muziekactiviteiten zijn:

  • Samen zingen, waarbij cliënten eventueel met een percussie instrumenten meespelen.
    Saamhorigheid, contact, plezier en ontspanning zijn hierbij belangrijke begrippen.
  • Toegepaste concerten; zowel in groepsverband als individueel.
    Ervaren en beleven van muziek.
  • Toegepaste muziekles
    Wanneer het reguliere muziekonderwijs bijvoorbeeld te snel gaat. 

Het is niet noodzakelijk dat iemand affiniteit heeft met muziek

Top